Verslag jaarvergadering 7 oktober 2016 Stichting Natuurherstel Baai Dellewal

25 Oct 2016

Op vrijdag 7 oktober 2016 werd de derde jaargadering c.q. informatieavond van de Stichting Natuurherstel Baai Dellewal gehouden. Rond de dertig belangstellenden waren om 20.00 uur aanwezig in De Driemaster te Midsland.

Opening

Secretaris Nelly de Graaf opende de avond en heette iedereen van harte welkom. Ze stelde de andere bestuursleden voor: Marleen Zorgdrager-Swart, Nel An Smit (penningmeester) en Gerard Roos (de webmaster en adspirant bestuurslid). Jammer genoeg konden twee bestuursleden, t.w. Annet van Essen en José Firet, vanavond niet aanwezig zijn wegens ziekte.

Helaas ook hadden het College, de fractievoorzitters en (nagenoeg) alle raadsleden zich afgemeld voor deze avond, zoals democratisch besloten was in het presidium. Dit bevreemde het bestuur, het presidium is toch niet anders dan de agendacommissie van de gemeente. Op persoonlijke titel was Dhr. Gossen Bos toch aanwezig. Dhr. Schweigmann had zich afgemeld wegens een sterfgeval.

De tekst van de mail met de afmelding willen wij u in dit verslag van de avond niet onthouden: “De verwachting is dat dit kalenderjaar nog het advies van het college, aangaande Dellewal, in de commissie- en raadsvergadering wordt behandeld. Vanuit dit oogpunt gezien vinden wij dan ook dat onze fractievoorzitters voor een discussie over Dellewal, niet aanwezig kunnen zijn op uw vergadering van 7 oktober a.s. aangezien onze raadsleden vinden, dat in de eerste plaats het politieke debat over dit belangrijke onderwerp in de openbaarheid in de raadzaal moet worden gevoerd.”

(Alsof er in Driemaster niet in het openbaar gediscussieerd kan worden. Het ziet er dus naar uit dat we de volgende keer voor onze bijeenkomst de raadszaal moeten afhuren, willen we een discussie mogelijk kunnen maken!)

Het afgelopen jaar was een jaar waarin de Stichting veel heeft gewacht en weinig heeft kunnen ondernemen.

  • We blijven proberen om tot een gesprek te komen met wethouder Teun de Jong en de Raadsleden.
  • We zijn nog steeds in afwachting van een reactie op het voorstel voor grondruil. Vorig jaar kreeg de Stichting van Anneke en Margreet Doeksen een kavel van 1100 m2 op Dellewal in eigendom geschonken. Een heel belangrijke gebeurtenis, nu hebben we écht voet aan de grond op Dellewal. Uit de papieren van het Kadaster bleek dat over deze kavel zowel het voetpad als het fietspad van de gemeente loopt en dat alle nutsvoorzieningen van het eiland er doorheen lopen; dit zonder dat er zakelijk recht is gevestigd, zonder dat er een vergoeding tegenover stond en zelfs zonder enig overleg met de familie Doeksen. Op ons voorstel tot grondruil, om de zaken voor de gemeente werkbaarder te maken, is tot op heden dus nog geen enkele reactie gekomen.
  • Op 1 april hebben enkele bestuursleden van de Stichting de plannen toegelicht aan vertegenwoordigers van gemeente, provincie en Bureau BügelHajema, waarna het bureau een rapport op zou stellen over het Natuurherstelplan. Er zou door de gemeente een datum geprikt worden voor overleg over de uitkomst van het rapport. Helaas heeft men daar, door vakanties en grote drukte bij de gemeente, nog geen goed moment voor kunnen vinden, zo liet Dhr. Van Schoonhoven ons na enige tijd weten. Afwachten, is ook hier het credo.
  • We wachten ook nog steeds op beantwoording van de vragen die we op 4 augustus j.l. hebben gesteld aan de Raad.

Maar, al met al ondervinden we erg veel steun van veel sympathisanten en heeft de Stichting met de crowdfunding bijna € 200.000,– toegezegd gekregen. Zo’n groot bedrag voor een natuurproject is in Nederland een unicum. En dan staat er nog de subsidie van € 35.000,– van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dat is allemaal positief nieuws.
Hierna gaf Nelly het woord aan Remi Hoeve, evenals vorig jaar op verzoek van de Stichting de voorzitter van deze avond.

Remi merkte als eerste op het erg jammer te vinden dat Raad en College niet op de uitnodiging voor deze avond waren ingegaan. Hierover waren de aanwezigen het roerend eens. Zonder aanwezigheid van de volksvertegenwoordigers is het lastig ideeën uitwisselen. Het verzoek van de voorzitter om respectvol met elkaar te discussiëren was dan ook eigenlijk overbodig.

Gerard Roos had een PowerPoint presentatie gemaakt met de financiële verslagen. Ook werden er gedurende de hele avond foto’s getoond met daarop afbeeldingen van hoe de bebouwing eruit zou kunnen komen te zien en wat voor invloed dat heeft op het uiterlijk van Dellewal. Tevens werd getoond hoe de verschillende mogelijke hoogtes van de bebouwing het zicht op het dorp, de jachthaven en het Wad vanaf de hoogte van de weg gaan belemmeren.

Financieel verslag

Penningmeester Nel An Smit kreeg het woord. De kascontrole is uitgevoerd door de heren Guus Schweigmann en Jan Berghuis. Helaas waren beide heren vanavond afwezig; Dhr. Schweigmann zoals bovenvermeld wegens een sterfgeval en Dhr. Berghuis wegens vertrek naar zee. Beiden hebben het financieel verslag gecontroleerd, in orde bevonden en getekend voor akkoord. Dhr. Schweigmann zal volgend jaar opgevolgd worden door een nieuw kascommissielid.

Als gevolg van weinig uitgaven is het eigen vermogen gegroeid.

Het hele financieel verslag kunt u op de site nalezen.

Bestuursverkiezing

Twee bestuursleden, José Firet en Marleen Zorgdrager hebben besloten een rol op de achtergrond te gaan spelen en stelden hun zetel beschikbaar. Gerard Roos heeft het afgelopen jaar meegelopen. Hij werd met algemene stemmen benoemd tot bestuurslid. Marleen werd verrast met een mandje bloembollen. De actie van de Stichting vertoont namelijk overeenkomsten met bloembollen. Je plant een bol (idee), je ziet er lange tijd niets van en ineens gaat het groeien en wordt je beloond met iets heel moois en natuurlijks. José zal haar mand thuis gebracht krijgen.

Er is dringend behoefte aan uitbreiding van het aantal bestuursleden. U kunt zich nu, maar ook later, opgeven via watishetmooi@baaidellewal.nl.

Jaarverslag

Het jaar bestond dus helaas grotendeels uit wachten op reacties van de gemeente op brieven en mails.

Marleen Zorgdrager deed verslag van een belangrijke dag voor de stichting: 1 april 2016. Op die dag werden de plannen van de Stichting door een aantal bestuursleden toegelicht aan vertegenwoordigers van gemeente (Wim van Schoonhoven en Joost Hellevoort), provincie (een ecoloog, planoloog en landschapsarchitect) en ingenieursbureau BügelHajema (een planoloog en landschapsarchitect). Het bureau had opdracht van de gemeente tot het schrijven van een rapport over het natuurherstelplan. Uit de zaal kwam de vraag naar voren of bekend is wat precies de opdracht aan het bureau was, waar wil de gemeente naar toe. De opmerking: “wie betaalt, die bepaalt” was te horen uit de zaal. Het is de Stichting niet bekend wat de exacte formulering van de opdracht was. Wat er in het rapport staat is evenmin bekend. Het bestuur is zeer benieuwd naar de bevindingen van met name de planoloog en de landschapsarchitect van Bureau BügelHajema, die lieten weten bewondering te hebben voor de aanpak van het Natuurherstelplan van de Stichting. Een van de aanwezigen stelde voor om een verzoek Wet Openbaarheid Bestuur in te dienen, om de informatie boven tafel te krijgen. Het bestuur neemt die suggestie in overweging.

Brief aan de Gemeenteraad

Het onderdeel van de avond ‘Bespreking brief aan gemeenteraad’ werd dankzij de afwezigheid van volksvertegenwoordigers vlot afgewerkt. De stichting heeft op 4 augustus een brief gestuurd naar alle gemeenteraadsleden met daarin een aantal vragen. Tot op de dag van vandaag heeft nog niet één raadslid gereageerd op de brief. Er kwam alleen een antwoord van de raadsgriffier, met de mededeling dat er binnenkort over de Baai in de gemeenteraad zal worden gediscussieerd en dat het presidium het niet gewenst acht dat raadsleden dit op een openbare avond van de stichting doen. Helaas betekent “discussiëren in de gemeenteraad” op Terschelling dat de burger in 5 minuten zijn stukje tekst mag voorlezen, waarna de raadsleden discussiëren en de burgers toehoorders zijn.
- In haar brief vraagt de Stichting naar de mening van de raadsleden over het Natuurherstelplan. Tot nu toe is er namelijk nog op geen enkel moment inhoudelijk op het plan gereageerd.

  • Ook vraagt men of het rapport van BügelHajema toegestuurd kan worden. Het rapport is, voorzien van ambtelijk advies, gezonden naar het College en zal vervolgens voorgelegd worden aan de Raad. De toezegging om het rapport met de Stichting te bespreken is in augustus uitgesteld voor onbepaalde tijd.
  • Nog een heel concrete vraag in de brief: Welk bedrag vraagt de gemeente voor het stuk grond van de voormalige dancing?
  • En de belangrijkste vraag aan de raadsleden: Wat zijn de plannen van de gemeente voor het gebied van Baai Dellewal?

Geen van de aanwezigen kon begrip opbrengen voor de afwezigheid van de raadsleden. Volgens een van de aanwezigen heeft Terschelling iets nieuws en unieks, namelijk een presidium dat niet alleen de agenda voor de raadsvergadering opstelt, maar ook de raadsleden vertelt welke openbare bijeenkomsten zij al dan niet moeten bijwonen.

Discussiepunt: Innen voor vierkante meters

Als laatste punt op de agenda kwam de vraag of de donateurs vonden dat er, al voor er zekerheid bestaat over het slagen van de plannen, geld geïnd moest gaan worden voor vierkante meters. Dit naar aanleiding van de twijfel die ex-burgemeester Rob Bats destijds uitte over zekerheid van de betalingen. Het bestuur heeft altijd aangegeven liever niet zoveel geld van anderen te willen beheren, dat is een grote verantwoordelijkheid. En, mochten de plannen niet gerealiseerd kunnen worden, dan is het een heel werk om alle bedragen weer terug te storten.

Een korte discussie vond plaats. Er werd besloten te wachten met innen tot er meer duidelijkheid komt van de kant van de gemeente.

Rondvraag

- Uit de zaal kwam het voorstel te gaan werken met een voorlopig certificaat, dat men later officieel kan maken (lakzegel o.i.d.?) . Dan heeft men toch iets concreets in handen, vooral als een meter gegeven wordt als verjaarscadeau, huwelijkscadeau of geboortegeschenk. Een goede tip, het bestuur gaat hier zeker mee aan de gang.
- Nelly merkte op toch geschrokken te zijn van de opmerking "het oprekken van de kaders"  in de notitie van het College aan de Raad (tekst opgesteld door Wim van Schoonhoven), begin juli. Is dit om verkoop tegen de boekwaarde mogelijk te maken, zodat men niet het advies van de accountant om over te gaan tot afboeken hoeft op te volgen? Bedoelt men verticaal oprekken, dus hoger bouwen dan de 7 of 9 meter? Of horizontaal oprekken? Daarmee komt men op terrein met de bestemming "natuur". Zou de Raad daarmee akkoord gaan om zekerheid te krijgen over verkoop tegen de boekwaarde, dan zet zij haar eigen unaniem aangenomen motie tegen bebouwing in natuur overboord. Daarmee begeeft men zich op een hellend vlak, dan wordt verplaatsing van de bestemming "bebouwing" gemakkelijker en daarmee komen de hotelplannen op de door WestCord zo gewenste locatie weer in beeld. Een niet ondenkbeeldig gevaar, zo vreesde zij.
- Een spreker uit de zaal wilde deze avond optimistisch eindigen met aan te geven dat het toch een rijk jaar is geweest voor de Stichting. Alleen al door de vele vierkante meters die ‘verkocht’ zijn als kado en huwelijkskado en de enthousiaste reacties op het plan van de stichting door bevolking, badgasten en deskundigen.

Hierna sloot men om 22.00 uur de jaarvergadering. Remi Hoeve werd van harte bedankt voor de vakkundige manier waarop hij deze avond geleid heeft. (De volgende dag werd hij verrast met een bos verse bloemen en een bon). Daarna wenste men ieder wel thuis.

Verslag door secretaris Nelly de Graaf