“Foto’s Baai Dellewal meest gepost op social media”

16 Nov 2022
Pieter van Beukering vrijdagavond 11 november bij de jaarbijeenkomst van de Stichting Natuurherstel Baai Dellewal - foto Tamara Laskowski

“De waarde van natuur kun je ook uitdrukken in geld. Bij het nemen van beslissingen over wat er in een gebied moet gebeuren kan dat enorm helpen. Ook voor Baai Dellewal is dat mogelijk.” Dat zei Pieter van Beukering vrijdagavond 11 november bij de jaarbijeenkomst van de Stichting Natuurherstel Baai Dellewal tegen donateurs en belangstellenden.

Hoogleraar van Beukering weet waar hij over spreekt. Hij is milieu-econoom en lid van de Waddenacademie. Hij sprak in de volle zaal van ‘Ons Huis’ op West met in het publiek ook burgemeester Van de Pol, wethouder Van Essen en diverse raadsleden. In een klein uur liet hij zien dat natuur niet alleen herkenbare producten als hout en voedsel biedt, maar ook hoe de natuur zelf zorgt voor onschatbare functies als bescherming, verkoeling en waterkering. Van Beukering deed onder meer onderzoek naar de betekenis van koraal bij Bonaire en een natuurlijke krater op Sint Eustatius. Ook doet hij onderzoek naar de Wadden. Economie en natuur zijn hier onlosmakelijk verbonden.

Brede welvaart

Een duurzame economie is nodig om de Wadden te behouden als grootste en belangrijkste natuurgebied van Nederland. Rust, omgeving en natuur zijn de belangrijkste redenen voor mensen om naar de Wadden te komen. Daar moet je zuinig op zijn. Het is de motor van de toeristenindustrie en daarmee van de economie op de Wadden. Van Beukering pleit voor het hanteren van het begrip brede welvaart. Daarin kijk je naast inkomen ook naar de beleving en het welzijn van bewoners en bezoekers. Op opmerkingen uit de zaal beaamde hij dat voor Terschelling Baai Dellewal enorm bijdraagt aan de beleving van heel Terschelling. Uit onderzoek van zijn vakgroep blijkt dat foto’s van de Baai en omgeving meer dan andere plekken van het eiland op social media worden gepost. Ook het feit dat onze natuurlijke Baai uniek is in Nederland draagt bij aan de beleving en waardering door mensen uit heel Nederland. Het is volgens hem goed mogelijk de betekenis daarvan voor Terschelling en daarbuiten nader te onderzoeken.

Bestuurswisseling

Tijdens de jaarbijeenkomst traden Nel An Smit en Madeleine Dambrink na jaren inzet onder luid applaus af als bestuursleden. Tamara Laskowski, landschapsontwerper en grafisch vormgever, komt het bestuur versterken. 

 

Foto: Pieter van Beukering vrijdagavond 11 november bij de jaarbijeenkomst van de Stichting Natuurherstel Baai Dellewal