“Onbegrijpelijk dat Terschelling zijn skyline zo te grabbel gooit”

13 Oct 2020
Zicht op Grootduin vanaf het Wad met het huis

Er zat Nelly de Graaf uit Baaiduinen al langer iets dwars en daarom sprak zij in tijdens de raadscommissie van de gemeente Terschelling.

Op woensdag 7 oktober 2020 sprak bestuurslid Nelly de Graaf deze tekst uit.

Goedenavond,  
 
Mijn naam is Nelly de Graaf en ik zit hier vanavond als waarnemend voorzitter van de Stichting Natuurherstel Baai Dellewal. Maar ook als privé persoon, gewoon een bezorgde burger.
 
Zo'n 3 jaar terug ging een goede vriend van mij op vakantie naar de Scillies. Waarom de Scillies? Om het natuurschoon, de vele kleine eilandjes en de pittoreske dorpjes met de oude huizen. De sfeer van Terschelling van 50 jaar geleden, van vroeger. Engelsen snappen ook wat toeristen trekt. Ook in Engeland heb je namelijk chickens met golden eieren.  
 
Vroeger was echt niet alles beter. Vroeger is dood. En vroeger zijn er ook dingen gebeurd waarvan je achteraf zegt: "hoe was dat mogelijk" en "dat had eigenlijk niet gemoeten".
Maar die dingen gebeuren helaas nog steeds.  
Neem nu het huis Burg. Van Heusdenweg 38/38a. Het huis dat vanavond ter discussie staat.
 
Een vreemde geschiedenis.
Gebouwd boven op Grootduin. Bestaand ... maar niet bestemd. Illegaal, dus.
Deze woning werd een aantal jaren later aangekocht door de gemeente en zeker 20 jaar verhuurd, zonder problemen. Er zat een piepklein zelfstandig appartementje in: dus 2 woningen = 2 huurders!
 
Hoe bijzonder. Want de kavel had namelijk de bestemming natuur, het stond in de boeken voor € 0,--  of € 1,--. Het huis bestond wel, maar het bestond niet op papier.  
 
Illegaal. En met één pennestreek werd het in het voorontwerpbestemmingsplan in mei 2020 ineens een legale woning.  
Namens de eilanders die in eenzelfde soort situatie verwikkeld zijn vraag ik hierbij de gemeente om duidelijkheid te geven over de gevolgde procedure. Misschien kunnen meer families daar hun voordeel mee doen.
 
Maar deze mogelijke legalisering heeft nog een ander gevolg, mocht dit plan aangenomen worden. Na verbouwing mag het object volgens de regels 1 huis van 150 vierkante meter worden. En dan 7 meter hoog. Bovenop Grootduin.
Vergelijk dat eens met het - tot begin dit jaar illegale - woninkje dat er nu staat. Klein, van hout en zo'n 3,5 misschien 4 meter hoog.  
Ga onderlangs op het fietspad staan, of op de Van Heusdenweg, en beeld je eens in: 1 huis, 150 vierkante meter, 7 meter hoog, bovenop het duin.  
Wil je als raadslid verantwoordelijk gehouden worden voor deze legalisatie? Voor een besluit dat zo ingrijpend is in het landschap?
 
Het duin, de baai: het visitekaartje van Terschelling?
Of wordt dit het symbool van de teloorgang van Terschelling. Een symbool van de hebzucht en de onduidelijkheid van besturen op Terschelling.
 
Zoals een bevriende VVD wethouder van Heerenveen ooit zei:  “Het is onbegrijpelijk dat Terschelling zijn skyline zo te grabbel gooit”.