“Verdrinken, verplaatsen of versterken“

3 Nov 2023
Luchtfoto van wadplaten

Onder deze prikkelende titel hield Piet Hoekstra, hoogleraar Fysische Geografie in Utrecht en portefeuillehouder geowetenschappen en klimaat bij de Waddenacademie, een boeiende lezing bij de jaarvergadering. 

Hoekstra vertelde uitvoerig over de natuurlijke dynamiek van de Waddenzee. Via een historisch geomorfologisch overzicht met veranderende kustlijnen kwam hij uit in het heden waarin de natuurlijke dynamiek is veranderd door bedijkingen en landaanwinningen.

Daarnaast zorgt klimaatverandering niet alleen voor een stijging van de zeespiegel, maar beïnvloedt het bijvoorbeeld ook de wind, getijden, stromingen, zoutgehalte en temperatuur van het zeewater. Langs de kust treedt verzilting van de bodem en het grondwater op. Warmer, natter en zouter zijn sleutelwoorden in de huidige dynamiek. Tot nog toe houdt de afzetting van zand en slib op het wad de zeespiegelstijging bij. Dat zal waarschijnlijk niet zo blijven.

Boschplaat
Aan de hand van de plannen voor de Boschplaat, die het oostelijk deel van het huidige Terschelling vormt, liet Hoekstra zien hoe je in kunt spelen op de dynamiek in het gebied. Ook bij een veranderend klimaat zijn er adaptieve maatregelen te nemen voor de ontwikkeling van een waardevol en dynamisch natuurgebied. Na de lezing werden veel vragen gesteld. De vraag of we nog decennia of eeuwen kunnen blijven wonen op de Waddeneilanden leidde tot interessante discussies en vraagt om een langetermijnvisie voor het Waddengebied.

Lees meer bij de Waddenacademie